Een klein deurtje dat weer open kon

Recensie - © Cees van der Boom

Herman Raaphorst

 

“Een klein deurtje dat weer open kon”

 

Dit is het persoonlijke verhaal van Herman Raaphorst. In juli 2002 hoort hij dat hij longkanker heeft. ‘Er rest u slechts een niet genezende bestraling’ en daar kan hij het mee doen. Hij doet mee aan twee trials, maar doordat hij bijzondere zaken opmerkt, besluit hij een second opinion aan te vragen. De resultaten zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen …

 

Medische resultaten en Trials

 

Herman voelt zich in 2001 al enige tijd niet goed. Hij klopt aan bij zijn huisarts en wordt uiteindelijk doorgestuurd naar een internist bij het plaatselijk ziekenhuis. Daar krijgt hij medicatie voorgeschreven en hij moet in een aantekenboekje zijn bevindingen noteren. Tot zijn stomme verbazing ziet hij later dat de arts die resultaten wijzigt. Voor het eerst rinkelen dan de alarmbellen bij hem. De internist vindt niets en drukt zijn klachten naar de achtergrond.

 

Medio 2002 krijgt hij in MC Den Haag alsnog de diagnose longkanker en verwijst men hem naar RUMC in Leiden. Hij krijgt daar de vraag of hij mee wil doen aan twee trials. De ene heeft als doel onderzoek te doen naar de beste kans op genezing, radiotherapie versus chirurgie, en de tweede blijkt een nieuwe methode te zijn om een biopt te nemen van een tumor in de ruimte tussen de longen.

 

Second Opinion en …

 

Recensie - © Cees van der Boom

 

De trials zijn blijkbaar erg belangrijk, maar hij komt ook tot de conclusie dat de behandelingen niet klopten. Hierdoor gealarmeerd leidt dit tot de beslissende stap om een second opinion aan te vragen.

 

De dag voor de second opinion bij het Erasmus MC krijgt hij echter bericht dat een andere behandeling toch mogelijk is, maar wel onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat hij zijn aangevraagde second opinion intrekt ... Herman wordt daardoor in onzekerheid gebracht en zet de second opinion door. Het vervolg is opmerkelijk en zeer bijzonder!

 

Weigerartsen | Wat speelt er werkelijk?

 

Het staat patienten vrij om een second opinion kan aanvragen, maar in zijn situatie leidt dit tot buitenproportionele irritatie van zijn behandelend arts. Vervolgens wordt de behandeling gedwarsboomd {Herman heeft het dan over ‘weigerartsen’}.

 

Recensie - © Cees van der Boom

Het boek ontstaat omdat hij wil achterhalen wat er nu daadwerkelijk speelt. ‘De best mogelijke medische zorg waarop iedereen recht heeft, heb ik in het RUMC zeker niet gehad. Ik werd doorgestuurd omdat het beter toegerust zou zijn dan het plaatselijke ziekenhuis. Was dat ook de werkelijke reden?’.

 

Het kan jou ook overkomen …

 

Dit moet je gewoon moet lezen! Het is zeker geen saai verhaal geworden, onderschrijft ook Prof. Dr. Bob Smalhout.

 

Mijn conclusie

 

Boeiend en intrigerend; stemt tot nadenken!

 

Waardering: 5 uit 5.

 

Zelf lezen?

 

Een klein deurtje dat weer open kon

Herman Raaphorst

ISBN : 978-90-819530-0-9 - 1e druk

HerB

 

© Cees van der Boom

 

Trotse pa van Joanne, Sietske & Irene

 

Geregistreerd- (RAD) & Gecertificeerd Arbeidsdeskundige (CERT-AD) | Life-coach voor mensen met kanker | MCI Mastercoach | Re-integratiedeskundige | NOLOC erkend Loopbaanprofessional | NOBCO erkend Coach | Storyteller | Spreker | Recensent | Jobcoach | Reiki Master

 

Bewerking cover: Remko van Rijthoven ~ Vormzinnig