De Jongen, de Mol, de Vos en het Paard

Recensie - © Cees van der Boom | © Bewerking: Remko van Rijthoven ~ Vormzinnig
Recensie - © Cees van der Boom | © Bewerking: Remko van Rijthoven ~ Vormzinnig

Charlie Mackesy

 

"De Jongen, de Mol, de Vos en het Paard ... "

 

Inhoud

 

Het boek omvat een Voorwoord, verschillende tekeningen met ‘rake’ teksten en een einde.

 

Voorwoord

 

”Hallo, Je bent bij het begin begonnen, wat indrukwekkend is, want ik begin meestal in het midden en lees nooit introducties …

 

Begin gerust middenin. Klad er maar op, kreuk de hoeken en laat het goed beduimeld achter …”

 

Charlie Mackesy vertelt daarna kort iets over de geeft daarna een korte introductie van zijn tekeningen maar plaatst daarna direct een kanttekening: “Ik zal je iets over ze vertellen - hoewel ik zeker weet dat jij er dingen in zult zien die ik niet zag.”

 

Hij vertelt dat de jongen eenzaam is als de mol voor het eerst opduikt en dat ze samen veel tijd doorbrengen met het staren naar de wildernis; een beetje zoals het leven - eng soms, maar mooi.

 

Vervolgens ontmoeten ze op hun tochten de vos; dat kan nooit makkelijk zijn als je een mol bent. De jongen zit vol vragen, de mol hunkert naar taart. De vos is vooral stil want het leven deed hem pijn.

 

Het paard is het grootste wat zij ooit zijn tegengekomen, en ook het zachtaardigste. “Ze zijn, net als wij, allemaal anders, en ieder heeft zijn eigen zwaktes. Ik herken mezelf in alle vier, jij misschien ook.”

 

Recensie - © Cees van der Boom

 

Het vervolg  

 

Het boek gaat dan verder met, wat ik al aangaf, schitterende tekeningen - of misschien moet ik wel zeggen minimalistische ‘schetsen’ - met ‘rake’ teksten.

 

Woorden schieten te kort omdat die tekeningen zich moeilijk laten omschrijven. Daarom kies ik er voor om enkele van die tekeningen in deze recensie te plaatsen.

 

Het stemt je zéker tot nadenken {en vaak met een glimlach van herkenning …}.

 

Recensie - © Cees van der Boom

 

Mijn conclusie

 

Waar ik erg om moest lachen, was dat Charlie Mackesy in zijn voorwoord schrijft: “Begin gerust middenin. Klad er maar op, kreuk de hoeken en laat het goed beduimeld achter.”

 

Dat lijkt controversieel als je het uiterlijk van het boek ziet. Een stevige hardcopy met rosé gouden letters en op de rug de naam van de auteur en de titel van het boek in gouden letters met bladzijden die van stevig papier zijn.

 

Ik vind het werkelijk schitterend vormgegeven!

 

Het is géén leesboek! Het boek staat vol met prachtige tekeningen en schetsen; minimalistisch getekend en soms in kleur maar veelal in zwart-wit.

 

De combinatie van die tekeningen en juist de ‘messcherpe’ teksten zorgen soms voor een glimlach maar zetten je vooral aan tot nadenken.

 

Recensie - © Cees van der Boom

 

Vertaler Arthur Japin schrijft om de achterflap: “De wereld waarin ik wil leven, is de wereld die Charlie Mackesy bedacht heeft. Een wereld van oneindige vriendelijkheid, wijsheid, tederheid en echte liefde tussen vrienden.”

 

André van Duin schrijft vervolgens: “Bijzonder troostrijk als je het even niet ziet zitten. Geeft houvast en stemt aan tot nadenken.”

 

Dát onderschrijf ik volledig! We leven momenteel in een verdeelde wereld. Veel mensen hebben het moeilijk en hoe kan een simpel gebaar naar een ander al een groot verschil maken.

 

Hoe? In mijn optiek kun je daar al heel simpel mee beginnen door iemand vriendelijk gedag te zeggen als je die tegen komt en soms ‘gewoon’ spontaan een praatje te beginnen.

 

Soms pakt dat goed uit en soms ook niet. Soms heeft iemand letterlijk géén zin in je. Dat kan en mag ook.

 

Ik spreek vaak over ‘de groene zeephelling.’ Daarmee bedoel ik dat je dingen uitprobeert en soms geen aansluiting vindt. Dan glijd je een stukje naar beneden maar jouw (en mijn) uitdaging is dan om vooral dóór te gaan en opnieuw te proberen.

 

Maak jij óók een verschil? Ik nodig je uit!

 

Waardering: 5 uit 5.

 

Van Harte Aanbevolen en méér dan de moeite waard … !

 

Zelf lezen?

 

De Jongen, de Mol, de Vos en het Paard

Charlie Mackesy

ISBN: 978 90 266 2384 4 - 17e druk 2021

Uitgegeven door KokBoekencentrum Uitgevers

 

 

© Cees van der Boom 

 

Trotse pa van Joanne, Sietske & Irene

 

Geregistreerd- (RAD) & Gecertificeerd Arbeidsdeskundige (CERT-AD) | Life-coach voor mensen met kanker | MCI Mastercoach | Re-integratiedeskundige | NOLOC erkend Loopbaanprofessional | NOBCO erkend Coach | Storyteller | Spreker | Recensent | Jobcoach | Reiki Master

 

Bewerking cover: Remko van Rijthoven ~ Vormzinnig

 

Recensie - © Cees van der Boom