Handboek voor Trainers

Recensie - © Cees van der Boom

Anneke Durlinger-van der Horst

 

“Handboek voor Trainers ... ”

 

Stappen ter verrijking ...

 

Anneke heeft dit Handboek (met een hoofdetter ‘H’) geschreven met haar hoofd in de wolken, haar hand op haar hart en haar voeten op de grond. ‘Het is een boek waarin met bezieling en passie leer- en ontwikkelingsprocessen handen en voeten krijgen,’ lees ik op de achterflap. Verder lees ik dat het boek beginnende trainers houvast geeft en ervaren trainers nog meer de puntjes op de ‘i’ kunnen zetten terwijl docenten, teamleiders, managers en adviseurs ook een belangrijke doelgroep vormen.

 

Stappen ter verrijking

 

Anneke heeft de Stappen ter verrijking opgedeeld in 3 delen: De Basis, Trainerschap en Het verloop van een training. Met in totaal 511 pagina’s mag dit met recht een lijvig naslagwerk worden genoemd, dus de typologie ‘Handboek’ lijkt gerechtvaardigd.

 

Hooggespannen verwachtingen

 

Mijn verwachtingen zijn hoog gespannen als ik aan dit boek begin en ik ben benieuwd hoe zij haar ‘voorbereidingsinstrument’ of juist haar ‘naslagwerk’ verder vorm geeft. Juist ook omdat op de achterkant is te lezen: ‘Het is het soort boek dat je ter beschikking wilt hebben als je geïnspireerd wilt worden. En een overzichtelijk handvat voor de dagelijkse praktijk’.

 

Al bladerend en passages lezend valt mij op als eerste op dat er veel tekst in het boek aanwezig is. De toegepaste lay-out vind ik zeer prettig; teksten worden onderbroken met korte stukjes blauw. Daardoor leest het boek gemakkelijk weg, al had ik graag meer foto’s en illustraties willen zien.

 

Puur praktisch (het is tenslotte bedoeld als een naslagwerk dat uitnodigt om keer op keer te pakken) had ik liever een gebonden variant, omdat die nu eenmaal duurzamer zijn in gebruik.

 

Vuurtoren en Als ik sta …

 

Terug naar het doel van het boek: Anneke zegt {p. 23} dat zij regelmatig naar de zee is gegaan om dit boek te schrijven: ‘In de beslotenheid van een kamer en in de weidse ruimte van de zee. Hoe vaak ging mijn blik naar de vuurtoren. En ik dacht: zo wil ik dit boek zien: als een vuurtoren. Ieder vaart op zijn/haar eigen kompas … En de vuurtoren mag daar zijn als een baken, dat licht doet schijnen en al stilstaand mensen de weg laat vinden op hun eigen koers. Richting geven zonder direct te sturen’. Lees ook {p. 346} : ‘Als ik sta, dan sta ik … als ik loop dan loop ik …’.

 

Voelbare passie

 

Ik kan kort zijn: het boek is daadwerkelijk een vuurtoren waarin alle passie voelbaar is. Zij geeft jou als gebruiker raad en daad met voelbare liefde voor het trainersvak. Het boek is doorspekt met handen en voeten waarmee je verder kunt. Van beginneling tot meester.

 

De kunst van het spreken …

 

Ik ben van mening dat dit boek daadwerkelijk stappen ter verrijking biedt en wel op meerdere fronten. Met Confucius in de hand geeft Anneke de strekking van het vak weer {p. 201}: ‘De kunst van het spreken is begrepen te worden.’

 

Zij stelt vervolgens dat de essentie van een presentatie het overdragen van kennis is dan wel het uitdragen van een mening is.

 

Mijn conclusie

 

Dit boek wil je hebben! Een kwalitatieve inhoud is van belang maar zeker ook - en niet in de laatste plaats - een aantrekkelijke presentatie in combinatie met een goede afstemming op de deelnemers. Enig idee hoe vaak ik bij presentaties aanwezig ben die nauwelijks afgestemd lijken op de deelnemers?

 

Waardering: 5 uit 5.

 

Zelf lezen?

Handboek voor Trainers

Stappen ter verrijking

Anneke Durlinger-van der Horst

ISBN :  9789490463137 - 1e druk

Mediawerf

 

© Cees van der Boom

 

Trotse pa van Joanne, Sietske & Irene

 

Geregistreerd- (RAD) & Gecertificeerd Arbeidsdeskundige (CERT-AD) | Life-coach voor mensen met kanker | MCI Mastercoach | Re-integratiedeskundige | NOLOC erkend Loopbaanprofessional | NOBCO erkend Coach | Storyteller | Spreker | Recensent | Jobcoach | Reiki Master

 

Bewerking cover: Remko van Rijthoven ~ Vormzinnig