Levenskunstenaar

Recensie - © Cees van der Boom
Recensie - © Cees van der Boom

Johan Massier

 

"Levenskunstenaar"

 

Ik wil iedere dag leven alsof het m’n laatste is

 

Kwaliteit van leven …

 

Mijn conclusie

 

In “Levenskunstenaar” beschrijft Johan Massier op indringende wijze hoe de diagnose kanker ‘ineens’ en ‘ongevraagd’ in zijn {hun} leven komt en wat daar de enorme impact van is. “Ons leven zal nooit meer hetzelfde zijn.”

 

Op dat moment is hij ongevraagd naaste en mantelzorger en Johan neemt je als het ware aan je hand mee en geeft je - vanuit zijn perspectief - een heel persoonlijk inkijkje in het leven van Peter én dat van hem, als vader, én dat van Hetty, zijn moeder én dat van Ester, zijn zus.

 

Hij schrijft indringend en persoonlijk én tegelijkertijd ook luchtig en informerend op zo’n manier dat je na het lezen van het boek het gevoel krijgt dat je Peter en zijn familie kent.

 

“Dit boek gaat niet over de heroïsche strijd van een jonge kerel tegen een levensbedreigende ziekte. Peter vocht uiteindelijk niet tégen de leukemie waaraan hij leed. Hij vocht vóór zijn leven, de kwaliteit van leven.”

 

Wat mij bijzonder aanspreekt is de levenslust van Peter. Dat is niet iedereen gegeven, zeg ik er direct bij. Ieder mens verwerkt slecht nieuws zoals de diagnose kanker op een manier die voor haar / hem het best passend is; Peter doet dat op zijn manier.

 

“Tijdens zijn ziekte ontwikkelde Peter een bijzondere vorm van levenskunst. Deze levenskunst maakte dat hij niet hoefde te vechten tegen de dood. Toen zijn leven geen leven meer was, werd sterven voor Peter ‘doodeenvoudig.’”

 

Johan heeft zijn stijl van verwerking gevonden in het opschrijven van korte verhalen in de tijd dat Peter ziek was. Toch duurt het nog enkele jaren voordat hij zover is om die verhalen in boekvorm weer te geven. Dat zorgt ook voor het herbeleven van die hele intense periode en is tegelijk ook helend.

 

Ik hoop dan ook dat de boodschap van Peter een inspiratie voor anderen mag zijn.

 

‘Zelfregie bij kanker’ en ‘Kwaliteit van Leven.’ Dát is wat mij enorm aanspreekt en wat ik van harte promoot.

 

“Ik wil iedere dag leven alsof het m’n laatste is …”

 

Mooi!

 

Wat houd je tegen?

 

Waardering: 5 uit 5.

 

Van Harte Aanbevolen!

 

Zelf lezen?

Levenskunstenaar

“Ik wil iedere dag leven alsof het m’n laatste is”

Johan Massier

ISBN: 978-94-6345-345-5 1e druk 2018

Uitgegeven in eigen beheer

 

© Cees van der Boom

 

Trotse pa van Joanne, Sietske & Irene

 

Geregistreerd- (RAD) & Gecertificeerd Arbeidsdeskundige (CERT-AD) | Life-coach voor mensen met kanker | MCI Mastercoach | Re-integratiedeskundige | NOLOC erkend Loopbaanprofessional | NOBCO erkend Coach | Storyteller | Spreker | Recensent | Jobcoach | Reiki Master

 

Bewerking cover: Remko van Rijthoven ~ Vormzinnig