Tommie in de Zorg

Recensie - © Cees van der Boom
Recensie - © Cees van der Boom

Tommie Niessen 

“Tommie in de Zorg

 

Inleiding

 

Het boek start met de inleiding: “Mijn naam is Tommie Niessen, ik ben zevenentwintig jaar en werk sinds 2010 in de zorg. Ik begon als huishoudelijke hulp, vervolgens heb ik de opleiding Verzorgende IG gedaan en daarna de opleiding Verpleegkunde. Ik werk op dit moment als zelfstandig verpleegkundige in de wijk en zo nu en dan in een hospice.

 

Ik had jaren geleden nooit gedacht dat ik in de zorg zou gaan werken. Leek me niets aan, totaal niet stoer, en ik dacht dat je dan de hele dag mensen moest wassen. Gelukkig is mijn kortzichtige kijk van toen veranderd.” {p 11}

 

Hij vervolgt zijn verhaal persoonlijk en geeft een inkijkje in zijn jeugd; hij vertelt dat zijn opa zijn beste vriend was en ook dat zijn moeder er altijd voor hem was en hem leerde om op eigen benen te kunnen staan.

 

Indeling

 

Het boek bestaat uit 51 korte, maar pakkende verhalen die ráken.

 

Zorg

 

“… Zorg draait om menselijk contact en om er eenvoudig voor anderen te zijn. Dat is wat mijn werk zo mooi maakt. Ik realiseer me steeds beter dat zorg veel meer is dan alleen mijn beroep.

 

We zorgen voor elkaar omdat we aanvoelen dat de ander iets nodig heeft … Het zijn de kleine dingen die we doen. Soms zijn ze zelfs nauwelijks zichtbaar. En dat is nu het mooie aan zorg. We staan er niet echt bij stil. We doen het gewoon. Omdat we er ons goed bij voelen. Omdat we iets voor een ander willen betekenen. Zorg is iets wat ons als mensen verbindt. Zorg is liefde.” {16}

 

 

Studiekeuzetest en stress

 

Tommie’s mentor zegt dat hij eerst een studiekeuzetraject moet volgen voordat hij kan stoppen met zijn opleiding. Na allerlei tests komt de weinig aansprekende uitslag: werk in de sector techniek, ‘iets met’ tuinbouw en defensie. Hij concludeert dan ook dat niet weten wat je wilt niet erg is, zolang je maar de wens hebt om jezelf te ontwikkelen. {19}

 

Waarom ga je niet in de zorg werken?

 

Een hele terechte vraag van zijn moeder, toen hij zich bij haar beklaagde dat hij echt niet meer wist wat hij zou willen. Dat leidt uiteindelijk tot het inzicht dat hij dat dan toch misschien maar moet gaan doen. “Als het niet bevalt, kan ik er altijd weer mee stoppen.” {22}

 

Terugkerende vragen

 

De steeds weer terugkerende vraag die hij krijgt is waarom hij voor dit werk koos. Mensen vinden het nog altijd vreemd dat een man ervoor kiest om in de zorg te werken. Tommie: “Dit werk past bij mij en ik voel me goed bij wat ik doe.” {24} Toch is dat blijkbaar opmerkelijk, want hij stelt ook dat mensen tegen zijn vrienden zeggen dat hij zeker homo is omdat hij in de zorg werkt. {25}

 

Mensenwerk

 

“Waarom wil je in de zorg gaan werken, Tommie?” De vraag komt van de docent tijdens zijn sollicitatiegesprek voor de opleiding Verzorgende IG. “Omdat ik met mensen wil werken,” luidt zijn antwoord. “In bijna elk beroep werk je met mensen. In de zorg is dat toch net even wat anders, Tommie,” antwoordt ze. Wat het antwoord daarop ook is geweest; het mag de opleiding gaan volgen. {27}

 

Openheid?

 

Daarna vertelt Tommie een praktijksituatie. Samen met een begeleider gaat hij naar een cliënt en Tommie kiest er blijkbaar voor om een gelijkwaardig, wederzijds contact met cliënten te onderhouden.

 

Tommie vraagt hoe het met zijn cliënte gaat en die vraagt belangstellend hoe het met hem gaat: “Prima, jongen, en met jou? En hoe is het met je verkering?” Hij vindt het bijzonder en lief dat ze daaraan denkt en hij antwoordt naar waarheid.

 

Opmerkelijk is dat de begeleider tegen het einde van de dag (!!!) tegen hem zegt dat hij niet zo persoonlijk moet worden met cliënten. “Het is niet professioneel, Tommie. Jij bent de zorgverlener …” antwoordt die als hij vraagt of dat dan niet mag.

 

Wat hij zich heel sterk realiseert, is dat hij een leerling is en dat hij daardoor kwetsbaar is. Hij gaat dan verder niet de discussie aan maar stelt wel: “Ik vind het juist menselijk om open te zijn. Ik merk ook vaak dat mensen dit juist op prijs stellen … Het voelt gelijkwaardiger als ik ook eens iets over mezelf met ze deel. Ik ben ook maar een mens, en ik vind het belangrijk om iets van mezelf te laten zien. Ik wil niet dat de mensen zich ‘de patiënt’ voelen. En ik wil niet ‘de zorgverlener’ zijn - ik ben gewoon Tommie. Gelijkwaardig menselijk contact is nou juist een van de dingen die mijn werk zo mooi maakt. {32}

 

Opmerkelijk!

 

Er zijn verschillende fragmenten in dit boek, die er voor zorgen dat Tommie twijfelt aan zijn keuze. Dat komt o.a. naar voren in ‘Vrouwenwerk:’ “Ik snap niet dat jij dit werk wilt doen …” “Was er niets anders?” “Werk jij in de zorg? Daar werken toch alleen maar vrouwen?” In die tijd maakt hem dat onzeker en daardoor twijfelde hij aan zijn keuze. {33}

 

Dat wordt versterkt door zijn mentor: “Jij gaat het niet redden, Tommie. Misschien moet je stoppen met de opleiding. Of een niveautje lager gaan doen …” Een weinig opbeurende uitspraak. Komt dat doordat hij niet echt een ‘klik’ heeft met zijn mentor? Het maakt opnieuw dat hij twijfelt aan zijn keuze maar de komst van een nieuwe mentor maakt veel goed. Zij geeft hem de kans om ook daadwerkelijk die stappen te zetten die nodig zijn.

 

Opnieuw schrijft hij ook dat het ‘lastig’ is als je geen klik hebt met iemand die zich in een ‘hogere’ positie bevindt dan jij. {37}

 

Leerling

 

Zijn start in dit mooie vakgebied mag dan ‘lastig’ zijn; het maakt wel dat hij heel gemotiveerd is in de begeleiding van een leerling. Hij ziet dat zij moeite heeft om contact te maken en geeft haar - heel bewust - de ruimte en kijkt niet de hele tijd mee wat en hoe ze het doet. Mooi!

 

Zeer terecht stelt hij dan ook: “Leerlingen hebben het soms best zwaar, zowel in de zorg als daarbuiten. Dat is niet erg, het hoort er ook bij … Gelukkig zijn er veel collega’s die geweldig goed zijn on het begeleiden van leerlingen. {46}

 

Grote vriend

 

Tussen ‘Leerling’ en ‘Grote vriend’ staan werkelijk mooie en soms ontroerende verhalen. Ik nodig je uit om die te lezen.

 

Heel mooi en integer is ‘Grote vriend:’

 

“Hallo grote vriend!” roept hij vanuit het ziekenhuisbed.

 

“Hoe gaat het nu met je?” vraag ik, terwijl ik op de bedrand ga zitten ... {93}

 

Nee, ik verklap verder niets meer …

 

Want er volgt nog véél meer wat zeker de moeite van het lezen waard is en absoluut interessant is, maar in deze recensie laat ik het hierbij. Als het onderwerp je interesseert nodig ik je van harte uit om dit boek zelf te lezen …

 

Mijn conclusie

 

Dit boek spreekt mij bijzonder aan. De verhalen zijn kort - soms iets té kort naar mijn zin, maar ze zijn ráák en ze treffen doel.  

 

Wat mij aanspreekt is dat hij eerst een grote zoektocht heeft om tot deze keuze - de keuze voor het vak verpleegkunde - te komen. Vervolgens krijgt hij te maken met ‘leidinggevenden’ met wie hij ongelijkheid ervaart en - hoe vervelend dat dan misschien ook is - maakt hem dat wel bijzonder als leerlingenbegeleider.

 

Wat mij echter het meeste aanspreekt is zijn visie op contact met mensen. Dan ga ik weer even terug naar het begin van zijn boek en dan citeer ik alleen maar:

 

“… Zorg draait om menselijk contact en om er eenvoudig voor anderen te zijn. Dat is wat mijn werk zo mooi maakt. Ik realiseer me steeds beter dat zorg veel meer is dan alleen mijn beroep.

 

We zorgen voor elkaar omdat we aanvoelen dat de ander iets nodig heeft … Het zijn de kleine dingen die we doen. Soms zijn ze zelfs nauwelijks zichtbaar. En dat is nu het mooie aan zorg. We staan er niet echt bij stil. We doen het gewoon. Omdat we er ons goed bij voelen. Omdat we iets voor een ander willen betekenen. Zorg is iets wat ons als mensen verbindt. Zorg is liefde.”

 

Wat kan ik hier nu nog aan toevoegen???

 

Waardering: 5 uit 5.

 

Van Harte Aanbevolen!

 

Zelf lezen?

Tommie in de Zorg

Tommie Niessen

ISBN: 978 90 263 4257 8   1e druk 2018

Ambo | Anthos

 

© Cees van der Boom

 

Trotse pa van Joanne, Sietske & Irene

 

Geregistreerd- (RAD) & Gecertificeerd Arbeidsdeskundige (CERT-AD) | Life-coach voor mensen met kanker | MCI Mastercoach | Re-integratiedeskundige | NOLOC erkend Loopbaanprofessional | NOBCO erkend Coach | Storyteller | Spreker | Recensent | Jobcoach | Reiki Master

 

Bewerking cover: Remko van Rijthoven ~ Vormzinnig