Kintsugi

'Kintsugi' ~ Céline Santini | Recensie: © Cees van der Boom | © Bewerking: Remko van Rijthoven ~ Vormzinnig
'Kintsugi' ~ Céline Santini | Recensie: © Cees van der Boom | © Bewerking: Remko van Rijthoven ~ Vormzinnig

Céline Santini

 

"Kintsugi"

 

De schoonheid van emotionele scherven

 

In een werkelijk prachtig vormgegeven boek neemt Céline je mee in de wondere kunst van ‘Kintsugi.’

 

Deze Japanse techniek uit de vijftiende eeuw raakt aan de symboliek van genezing en veerkracht; het gaat om herstel. Een gebroken voorwerp op zo’n manier herstellen dat de breuklijnen duidelijk in het oog springen.

 

Voor veel mensen is dat ‘raar.’ Iets wat gebroken is, gooien veel mensen weg. Bij kintsugi is dat uitdrukkelijk niet het geval …

 

Wat is het meesterschap van een kintsugimeester? Die werkt juist niet de barsten weg, maar accentueert ze juist. Die maakt ze extra zichtbaar door ze met goud te bedekken.

 

Op die manier wordt het voorwerp in ere hersteld en verzoent het zich met zijn verleden. Daardoor wordt het - paradoxaal genoeg -  sterker, mooier en dierbaarder dan vóór de breuk.

 

De link zit er juist in om die techniek ook voor ons zelf toe te passen. We maken van alles-en-nog-wat mee en veel mensen hebben een ‘rugzak.’

 

De één kan daar beter mee omgaan dan de ander. Wat leer je van je barsten? Of steek je als een struisvogel je kop in het zand?

 

Céline daagt je als het ware uit om met de techniek van kintsugi aan de slag te gaan. Stap-voor-stap trekt ze parallellen tussen de techniek van kintsugi en naar wat je als mens hiervan leert (en inziet).

 

‘De weg van kintsugi kun je zien als een vorm van kunsttherapie die je uitnodigt om je misère te overstijgen en van lood goud te maken.

 

Het herinnert je eraan dat je littekens, of ze nu zichtbaar of onzichtbaar zijn, het bewijs vormen dat je je moeilijkheden hebt overwonnen. Door gestalte te geven aan wat je is overkomen, zeggen ze: “Je hebt het doorstaan!” en steken ze je een hart onder de riem.’

 

"Bekijk en verzorg je wonden,

zet je breuklijnen om in krachtlijnen

en de scherven van je leven

in vreugdekreten!"

 

De kunst van kintsugi volgt een langzaam en minutieus protocol dat geduld en concentratie vraagt en omvat verschillende herstelfases.

 

Je ontdekt eerst wat kintsugi is. Daarna volgen de fases: Breken, Samenvoegen, Geduld oefenen, Repareren, Onthullen, Sublimeren en Openstellen.

 

Het is een persoonlijk werkboek. Elke fase van het protocol is weer onderverdeeld in verschillende processtappen en in elke stap neemt Céline je mee in een stuk uitleg én daagt ze je uit om aan het werk te gaan.

 

Na elke (deel)uitleg volgt een “En jij?”

 

Recensie: © Cees van der Boom

 

De allereerste is al een hele uitnodigende (en ook best wel een beetje confronterend) : ‘Besef je wel dat de moeilijkheden uit het verleden je hebben gebracht waar je nu bent? Dat je nu je leven weer moet oppakken? En dat het beste nog moet komen? … Aan de slag!”

 

Heel bijzonder start zij haar boek met deze quote: ‘Voor mijn twee geweldige ex-echtgenoten zonder wie dit boek er nooit gekomen was …’.

 

Mooi en tegelijk ook heel herkenbaar!

 

Aan de slag … en ik leer nog elke dag …

 

Jij ook?

 

Wat houd je tegen?

 

Waardering: 5 uit 5.

 

Van Harte Aanbevolen!

 

Zelf lezen?

Kintsugi

“De schoonheid van emotionele scherven”

Céline Santini

ISBN: 978 90 215 7040 2 - 1druk 2018

Uitgegeven door Kosmos Uitgevers

 

© Cees van der Boom 

 

Trotse pa van Joanne, Sietske & Irene

 

Geregistreerd- (RAD) & Gecertificeerd Arbeidsdeskundige (CERT-AD) | Life-coach voor mensen met kanker | MCI Mastercoach | Re-integratiedeskundige | NOLOC erkend Loopbaanprofessional | NOBCO erkend Coach | Storyteller | Spreker | Recensent | Jobcoach | Reiki Master

 

Auteursrecht © Cees van der Boom

 

Overname van {delen van} deze publicatie is

 

uitsluitend mogelijk met uitdrukkelijke toestemming

 

Bewerking cover: Remko van Rijthoven ~ Vormzinnig

 

'Kintsugi' ~ Céline Santini | Recensie: © Cees van der Boom | © Bewerking: Remko van Rijthoven ~ Vormzinnig