Spreker

Lezing 'Wat ú wilt' met Dr. Sander de Hosson in DNK | © René Legerstee voor Asser Courant | © Cees van der Boom
Lezing 'Wat ú wilt' met Dr. Sander de Hosson in DNK | © René Legerstee voor Asser Courant | © Cees van der Boom
Florence Nightingale Fair - © Verpleegkundige Congressen
Florence Nightingale Fair - © Verpleegkundige Congressen

Florence Nightingale Fair 2021

Met genoegen geef ik opnieuw invulling aan de uitnodiging om als spreker bij de Florence Nightingale Fair te zijn. In 2020 gaat de fair wegens Coronamaatregelen niet door; de organisatie laat weten deze nu te plannen op dinsdag 11 mei 2021 en woensdag 12 mei 2021. Eerder was ik spreker op vrijdag 7 september 2018 en op vrijdag 10 mei 2019. Nu dus een tweedaagse en met meerdere workshops!

Ik neem je mee in het steeds groter wordende belang van menselijke communicatie omdat de zorgvráger steeds mondiger wordt. Daarom sta ik - samen met jullie - stil bij de vraag: “Ben jij (nog) je authentieke jij?”

Bij de behandeling van dit thema kies ik voor een interactieve lezing waarin ik je graag meeneem in de vele persoonlijke verhalen die mensen mij toevertrouwden én in mijn persoonlijke levenslessen. Ik doe dat prikkelend, uitdagend en soms provocerend maar ik probeer dat altijd op een manier te doen waarbij ik jou volledig in je waarde laat.

Tegelijkertijd nodig ik je om in te haken als je bepaalde zaken herkent en je aanspreken of juist niet …Kortom: ik heb er zin in! Jij ook?!?"

Gehandicapten Zorg Fair - © Verpleegkundige Congressen
Gehandicapten Zorg Fair - © Verpleegkundige Congressen

Gehandicapten Zorg Fair 2021

Met genoegen geef ik invulling aan de uitnodiging om als spreker bij de Gehandicapten Zorg Fair te zijn. In 2020 gaat de fair wegens Coronamaatregelen niet door; de organisatie laat weten deze nu te plannen op maandag 10 mei 2021. Eerder was ik spreker tijdens de Florence Nightingale Fairs.

'Wat betekent menselijke communicatie in nieuwe zorgvragen waarbij de zorgvráger steeds mondiger wordt?' 'Hoe ga je om met existentiële levensvraagstukken? 'En: ~ samen met jullie ~ 'Ben jij (nog) je authentieke jij?'

Ik neem je graag mee in een interactieve lezing met de vele persoonlijke verhalen die mensen mij toevertrouwden én in mijn persoonlijke levenslessen. Prikkelend, uitdagend en soms provocerend ... Uiteraard probeer ik dat altijd op een manier te doen waarbij ik jou volledig in je waarde laat en je uitnodig om in te haken als je bepaalde zaken herkent of juist niet …

Kortom: ik heb er zin in! Jij ook?!?"

Congres Palliatieve Zorg - © Verpleegkundige Congressen
Congres Palliatieve Zorg - © Verpleegkundige Congressen

Congres Palliatieve Zorg

De programmamaker van Verpleegkundige Congressen organiseert het Congres Palliatieve Zorg in Veenendaal op vrijdag 12 oktober 2018. Zij vinden het wel een leuk als ik in ga op existentiële vraagstukken en daarop mijn lezing / workshop wil baseren.

Mijn vertrekpunt is: "Kan de wetenschap ons het antwoord geven op die existentiële vraagstukken die door cliënten en patiënten regelmatig bij verpleging - zowel expliciet als impliciet - gesteld worden?"

© Asser Courant | René Legerstee
© Asser Courant | René Legerstee

"Wat ú wilt ..."                                     Over Zorg en Zelfregie

Op woensdag 13 september 2017 organiseren Sander de Hosson, Longarts van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen & voorvechter van Palliatieve Zorg en Cees van der Boom, Initiatiefnemer & Coördinator van Robijn huijs een publiekslezing in De Nieuwe Kolk te Assen.

Het thema is: "Wat ú wilt," over Zorg en Zelfregie.

De lezing van Sander de Hosson behandelt de thematiek van de 'Zorg in de laatste levensfase.' Sander gaat in op de behoeften die patiënten met een ongeneeslijke ziekte in deze fase hebben en op de knelpunten die er kunnen zijn. Soms moet een zorgverlener er alleen zijn om een luisterend oor te bieden. In andere gevallen is medicatie nodig om benauwdheid of pijn af te remmen. En als het nodig is, regelt het ziekenhuis een bruiloft voor een patiënt die stervende is.

De lezing van Cees van der Boom behandelt de thematiek van 'Zelfregie bij Kanker.' Cees gaat in op de emotionele rollercoaster die gasten ervaren zodra zij de diagnose kanker vernemen. Hun (overvolle) agenda is of wordt met een grote veeg leeggemaakt. In de plaats daarvan komt een heel nieuwe agenda vol onderzoeken, behandelingen en meer. Hoezo 'eigen regie?' Hoezo 'zelfredzaamheid?' Hoezo 'kwaliteit van leven?' En vooral: waar kun je terecht met jouw vragen?

In de uitverkochte grote theaterzaal van De Nieuwe Kolk Assen luisteren ruim 850 gasten ademloos naar de lezingen. Robbert Willemsen van de Asser Courant schreef daar een prachtig artikel over met de kop: "Stortvloed aan emoties" en subtitel "Indrukwekkende lezing over 'menselijke zorg bij kanker."

 

© Asser Courant | René Legerstee