Spreker

Lezing 'Wat ú wilt' met Dr. Sander de Hosson in DNK | © René Legerstee voor Asser Courant | © Cees van der Boom
Lezing 'Wat ú wilt' met Dr. Sander de Hosson in DNK | © René Legerstee voor Asser Courant | © Cees van der Boom
Florence Nightingale Fair - © Verpleegkundige Congressen
Florence Nightingale Fair - © Verpleegkundige Congressen

Florence Nightingale Fair 2021

Op dinsdag 6 en woensdag 7 juli 2021 ben ik spreker tijdens de Florence Nightingale Fair.

Thema voor die dag is "Levensvragen ..."

Het lijkt een 'zwaar' onderwerp en soms is dat ook zo. Je kunt het thema vanuit meerdere perspectieven benaderen.

Bij de behandeling van dit thema kies ik voor een interactieve lezing waarin ik je - met jouw input - graag meeneem in de vele persoonlijke verhalen die mensen mij toevertrouwden én in mijn persoonlijke levenslessen. Ik doe dat prikkelend, uitdagend en soms provocerend! De essentiële basis voor mij is dat ik dat altijd probeer op een manier te doen waarbij ik jou volledig in je waarde laat.

Tegelijkertijd nodig ik je om in te haken als je bepaalde zaken herkent en je aanspreken of juist niet …Kortom: ik heb er zin in! Jij ook?!?"

Voor meer info (en voor het bestellen van je toegangsticket): Florence Nigthingale Fair!

 

Met genoegen geef ik opnieuw invulling aan de uitnodiging om er bij te zijn! Eerder was ik spreker bij de Florence Nightingale Fair op vrijdag 7 september 2018 en op vrijdag 10 mei 2019 {Editie 2020 vervallen wegens Covid-19}. Nu tijdens deze tweedaagse in 2021!

 

Florence Nightingale Fair - © Verpleegkundige Congressen

 

Reacties van de deelnemers in 2021 ~ dag 1:

“Boeiende vertelstijl; inspirerend; rustig en kleurrijk. Ik was geboeid van begin tot eind.  Zet mij aan tot nadenken en hoe ik het verschil kan maken!” * “Verhelderend en Herkenbaar. Duidelijk, boeiend en je hele leven in een levensles ...” * “Dat je als jonge vpk geen antwoord hoeft te hebben op levensvragen.” * “Rustige workshop met herkenbare voorbeelden. Zet mezelf aan het nadenken en stimuleert me tot het onderzoeken van welke boeken me helpen tot ontwikkeling op gebied van zingeving." * “Stof tot nadenken. Leerzaam. Boeiende vertelwijze.” * “Interessant. Leerzaam. Stof tot nadenken. Andere inzichten.” * “Boeiend. Begrijpelijk. Stof tot nadenken. Herkenbaar.” * “Het op een rijtje zetten van info die wij al wel hadden. Tijd is echt een dingetje {menselijk contact} nu alles digitaal wordt bijgehouden.” * “Openhartig, boeiend verhaal. Een beetje rebellie in de zorg houdt het spannend.” * “Geïnspireerd! Leuk, verder kijken dan je neus lang is ...” * “Stof tot nadenken. Fijn om bevestiging te horen. Intuïtie, zorgen naar je gevoel. Bedankt!” *

 

Florence Nightingale Fair - © Verpleegkundige Congressen

 

Reacties van de deelnemers in 2021 ~ dag 2:

 

* “Heel veel herkenbare verhalen uit de praktijk, recht uit het hart -> de mens achter de mens zien! Heel mooi. Wat is blijven hangen is: Wat heb je van mij nodig? En dan op je handen gaan zitten.” * “Fijn om zo de dag te beginnen. Het er zijn, niet altijd antwoorden te hoeven hebben. Dank je wel!” *  Een oprecht, warm, betrokken en vooral boeiend verhaal. Allesbehalve ‘klinisch!’ Je raakt mij …” * Uitnodigend, betrokken, interactief en stemt tot nadenken!” * “Interessante workshop! Goed mee te nemen in de praktijk. Het allerbelangrijkst is de patiënt en hun levensvragen.” *  “Essentie is duidelijk. Misschien iets meer wisselwerking met de zaal; hun ervaringen of waar zij tegenaan hebben / zijn gelopen in hun loopbaan.” *  “Het was een mooie presentatie. Je straalt rust uit. Dank je wel!” * Bedankt voor het moment en stilstaan van bewustwording.” * “Goed om zo weinig slides te gebruiken; zo wordt het meer een gesprek tussen spreken en ontvanger. Goede eigen voorbeelden. Ook kwetsbaar! (Ook ik leer nog, door feedback te ontvangen). Iets meer structuur zou kunnen.” * U spreekt duidelijk en ik kon mijn aandacht er door de manier van praten goed bijhouden. Mooi interactief!” * “Levensvragen: 3 kwartier is eigenlijk te kort; ik zou daarom meer structuur aanbrengen. Wat is jouw idee van een levensvraag?” * “Mooie ervaringsverhalen! Duidelijk gesproken. Structuur in de workshop: opbouw - niet direct duidelijk wat de boodschap was.” *  Mooie workshop! Groep uitnodigen tot het maken van opmerkingen. Soms stukje vertellen wat je zelf als levensvragen had voorgesteld. Zo doorgaan!” * “Onderwerp klonk interessant maar in verhaal kwam dit vlgs mij niet echt naar voren. Meer interactie spreker / publiek klinkt leerzamer.” *  “Het sloot niet aan bij mijn verwachtingen.” {jammer; zonder toelichting …}” *

 

Gehandicapten Zorg Fair - © Verpleegkundige Congressen
Gehandicapten Zorg Fair - © Verpleegkundige Congressen

Gehandicapten Zorg Fair 2021

Met genoegen geef ik invulling aan de uitnodiging om als spreker bij de Gehandicapten Zorg Fair te zijn. In 2020 gaat de fair wegens Coronamaatregelen niet door; de organisatie laat weten deze nu te plannen op donderdag 8 juli 2021. Eerder was ik spreker tijdens de Florence Nightingale Fairs.

Mijn thema gaat over Levensvragen: 'Wat betekenen 'Levensvragen' voor je? Hoe handel je in en met menselijke communicatie in nieuwe zorgvragen waarbij de zorgvráger steeds mondiger wordt?' 'Hoe ga je om met existentiële levensvraagstukken? 'En: ~ samen met jullie ~ 'Ben jij (nog) je authentieke jij?'

Ik neem je graag mee in een interactieve lezing met de vele persoonlijke verhalen die mensen mij toevertrouwden én in mijn persoonlijke levenslessen. Prikkelend, uitdagend en soms provocerend ... Uiteraard probeer ik dat altijd op een manier te doen waarbij ik jou volledig in je waarde laat en je uitnodig om in te haken als je bepaalde zaken herkent of juist niet …

Kortom: ik heb er zin in! Jij ook?!?"

 

Gehandicapten Zorg Fair - © Verpleegkundige Congressen

 

Enkele reacties van de deelnemers van de GehandicaptenZorgFair 2021 :

 

* Wat ben jij een inspirerende en bevlogen man, joh! Jij máákt het verschil, WOW! Je inspireert me, triggert me en zet me aan tot nadenken en reflectie. Het zet me aan om stil te staan bij mijn eigen handelen én om in verbinding te gaan en ook het verschil te maken. Dank je wel!!!”* Het is fijn dat je zelf getriggerd wordt tot nadenken, waar veel workshops aan de hand van een model & een verhaal plus een energizer te werk gaan, wat vaak leidt tot hapklare brokken ben ik meer van de taai-taai. Jij geeft mij die. Bedankt!” * “Je zet me aan het denken. Voornamelijk dat je niet alles hoeft op te lossen en dat ‘er zijn’ en ‘luisteren’  ook voldoende  is …” * Leuk om jouw verhalen te mogen horen. Leuk en inspiratievol hoe je naar situaties kijkt en vragen stelt. Neem mee: meer m’n onderbuik gevoel en intuïtie te volgen” *  “Prettige workshop! Fijn om met elkaar te sparren.” *  Fijn, een interactieve workshop, met elkaar praten over levensvragen. Bijzonder waardevol!” * "Wat ben jij een inspirator, zeg!!!!" *

Congres Palliatieve Zorg - © Verpleegkundige Congressen
Congres Palliatieve Zorg - © Verpleegkundige Congressen

Congres Palliatieve Zorg

De programmamaker van Verpleegkundige Congressen organiseert het Congres Palliatieve Zorg in Veenendaal op vrijdag 12 oktober 2018. Zij vinden het wel een leuk als ik in ga op existentiële vraagstukken en daarop mijn lezing / workshop wil baseren.

Mijn vertrekpunt is: "Kan de wetenschap ons het antwoord geven op die existentiële vraagstukken die door cliënten en patiënten regelmatig bij verpleging - zowel expliciet als impliciet - gesteld worden?"

© Asser Courant | René Legerstee
© Asser Courant | René Legerstee

"Wat ú wilt ..."                                     Over Zorg en Zelfregie

Op woensdag 13 september 2017 organiseren Sander de Hosson, Longarts van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen & voorvechter van Palliatieve Zorg en Cees van der Boom, Initiatiefnemer & Coördinator van Robijn huijs een publiekslezing in De Nieuwe Kolk te Assen.

Het thema is: "Wat ú wilt," over Zorg en Zelfregie.

De lezing van Sander de Hosson behandelt de thematiek van de 'Zorg in de laatste levensfase.' Sander gaat in op de behoeften die patiënten met een ongeneeslijke ziekte in deze fase hebben en op de knelpunten die er kunnen zijn. Soms moet een zorgverlener er alleen zijn om een luisterend oor te bieden. In andere gevallen is medicatie nodig om benauwdheid of pijn af te remmen. En als het nodig is, regelt het ziekenhuis een bruiloft voor een patiënt die stervende is.

De lezing van Cees van der Boom behandelt de thematiek van 'Zelfregie bij Kanker.' Cees gaat in op de emotionele rollercoaster die gasten ervaren zodra zij de diagnose kanker vernemen. Hun (overvolle) agenda is of wordt met een grote veeg leeggemaakt. In de plaats daarvan komt een heel nieuwe agenda vol onderzoeken, behandelingen en meer. Hoezo 'eigen regie?' Hoezo 'zelfredzaamheid?' Hoezo 'kwaliteit van leven?' En vooral: waar kun je terecht met jouw vragen?

In de uitverkochte grote theaterzaal van De Nieuwe Kolk Assen luisteren ruim 850 gasten ademloos naar de lezingen. Robbert Willemsen van de Asser Courant schreef daar een prachtig artikel over met de kop: "Stortvloed aan emoties" en subtitel "Indrukwekkende lezing over 'menselijke zorg bij kanker."

 

© Asser Courant | René Legerstee