Waarheid over Gezondheid?

'Waarheid over gezondheid' ~ Petra Versteegh | Recensie: © Cees van der Boom | © Bewerking: Remko van Rijthoven ~ Vormzinnig
'Waarheid over gezondheid' ~ Petra Versteegh | Recensie: © Cees van der Boom | © Bewerking: Remko van Rijthoven ~ Vormzinnig

Petra Versteegh

 

"Waarheid over Gezondheid"

 

De som van delen

 

Petra Versteegh is van oorsprong fysiotherapeute. Als kind was ze al geïnteresseerd in hoe ze het beste uit haar gezondheid kon halen. Zij kijkt nooit sec mechanisch naar het lichaam van haar patiënten maar kijkt naar de mens in het geheel.

 

Ze besluit te stoppen als fysiotherapeute na de patiënte van 75 die doorgestuurd was door haar huisarts omdat ze slecht ter been was {p 27} en werkt vanaf dat moment als gezondheidstherapeute op basis van de lichaamsscan. In ‘ziekte als richtingaanwijzer’ {p 63} schrijft ze dat ze zelf ook veel signalen kreeg en daardoor bewust werd dat zaken anders moesten: “Je lichaam geeft een signaal af als iets niet helemaal lekker loopt en daarvoor moet je breed kijken. Niet alleen lokaal naar het lichaam … Misschien klinkt het cliché, maar ik geloof werkelijk dat het leven ons uitdaagt als we dingen niet willen zien of aan willen gaan.”

 

Voorwoord

 

In haar voorwoord beschrijft ze dat je meer controle over je leven hebt dan je denkt. ‘Gezondheid is namelijk een optelsom van delen. Het doel van dit boek is dat je de regie over je eigen leven weer of meer in handen kunt nemen, zodat je gezond en lekker in je vel zit.” {p 13}

 

Ze beschrijft dat ze opgroeide als dochter van een fysiotherapeut en zelf opgeleid is tot fysiotherapeute. “Het lijkt alsof steeds meer mensen zorg nodig hebben, ondanks dat de kennis over aandoeningen toeneemt. Het aantal praktijken blijft groeien. Daarnaast vind ik het gek als artsen en therapeuten niet verder kijken dan die knie of rug. Er zit toch een heel mens aan vast?” Ze zoekt naar blijvende resultaten en dat geeft haar een holistische kijk.

 

Modulaire opbouw boek

 

Petra bouwt haar boek modulair op {p 14}. Ze raadt de lezer aan om het boek eerst van begin tot eind door te lezen.

 

Deel één: De basis voor dit boek

 

In deel één neemt ze je als lezer mee in de basis waardoor dit boek is ontstaan en waarop zij haar kijk op gezondheid fundeerde {p 17}.

 

Daarin komt opnieuw naar voren dat gezondheid een som der delen is. Als fysiotherapeute leerde ze om niet alleen de zere knie te onderzoeken maar ook de enkel en de heup. Tocht stelt ze dat dit een zuiver mechanische benadering van het lichaam is en vaak niet afdoende blijkt. Ze maakt dan een verwijzing naar de oosterse geneeskunde die een link legt tussen specifieke voeding die een orgaan versterkt of verzwakt.

 

“Je ziet, het lichaam is niet zo simpel te begrijpen. Al denk ik wel dat als we goed luisteren naar ons lichaam en signalen oppikken die het afgeeft, dat het lichaam als een klokje zou lopen. Daarvoor moeten we meer weten over ons lichaam en vaker de tijd nemen om te luisteren naar ons lichaam” {p 18}.

 

Deel twee: Vragen over jouw gezondheid

 

In deel twee stelt ze je verdiepende vragen als het gaat over gezondheid en gezond worden {p 25}.

 

“Wat deed je tot nu toe als je ziek werd? Je ging naar je moeder en zij gaf je de eerste bekend middeltjes zoals paracetamol, vitamine C of een spierpijn crème. Als je ziekte zich uitbreidde ging je naar de huisarts. Je kreeg een medicijn zoals een pijnstiller of een antibioticakuur. En als dat niet voldoende  was, stuurde de arts je door naar een specialist in het ziekenhuis …”

 

Ze stelt in dit deel dat de zorg in Nederland vooral bezig is met ziekte te bestrijden in plaats van gezondheid te bevorderen …

 

“Het begint allemaal bij de vraag of je gelooft dat verbetering mogelijk is. Of je gelooft in een beter leven” {p 29}.

 

Recensie: © Cees van der Boom

 

Deel drie: Inzichten voor verbetering

 

Inzichten voor verbetering van je gezondheid krijg je in deel drie. Dat zijn geen handelingen of tips. Het zijn basisbeginselen die over jou en je kijk op de wereld gaan en het gaat dan met namen om bewustzijn {p 35}.

 

“Zo werkt ons bewustzijn : het trekt conclusies en beïnvloedt ons onbewust dagelijks. Deze conclusies zitten aan het roer van jouw leven.

Dus het is belangrijk dat je daar naar kijkt, want deze overtuigingen, gedachten en emoties kunnen behoorlijk beperkend voelen. Wat als je daar eens op een ruimere manier naar kijkt?” {p 35} en “Het is lastig uit te leggen dat je je gezondheid zelf kunt verbeteren als je je amper bewust bent dat je invloed hebt op hoe je leeft en hoe je je voelt. Het begint dus bij bewustwording”{p 40}. Petra gaat daarna in op bewustzijn; hoe gedrag ontstaat en hanteert ook Machteld Hubers’ model van Positieve gezondheid {p 55}.

 

Deel vier: Hoe je aan de slag mag gaan …

 

Hoe je zelf aan de slag kunt om je gezondheid te verbeteren beschrijft ze in deel vier {p 73} ‘Pas je voedingsstijl aan.’ Ze stelt vragen over de actualiteit van de schijf van vijf {p 88} in relatie tot de blue zones; gebieden in de wereld waar mensen meer dan honderd jaar worden in goede gezondheid. Wat kunnen we van hen leren???

 

Deel vijf: Breng je inzichten in de praktijk

 

In deel vijf nodigt ze je uit om die inzichten in de praktijk te brengen {p 157}. “Leef volgens jouw waarheid.” Als je die basis hebt, kun je in deel zes {p 163} aan de slag vanuit verschillende rollen om een bijdrage te leveren aan andermans gezondheid en tegelijkertijd voor jezelf.

 

Mijn conclusie

 

Recensie: © Cees van der Boom

 

Wat ik toejuich is een goed doordacht boek met veel relevante informatie en vele verwijzingen naar geraadpleegde literatuur. Petra draagt zaken aan waarbij ze je actief uitnodigt om na te denken over jouw leefwijze en -stijl.

 

Tegelijk vind ik het de titel juist gekozen: waarheid over gezondheid mét een vraagteken. Daarmee toont ze aan dat ze niet de wijsheid in pacht wenst te hebben en je als lezer uitnodigt. Niet belerend maar vraagstellend.

 

Als tip wil ik meegeven dat sommige modellen, zoals Machteld Hubers’ positieve gezondheid meer aandacht vragen en te kort worden aangestipt.

 

Het boek is prettig leesbaar door de kolommenstructuur die ze kiest en de essentietips.

 

Wel zou ik een hardcover wensen, zodat je het boek gemakkelijk kunt openleggen. Ook een inhoudsopgave van aangedragen zaken zou het vergemakkelijken om stof nog eens opnieuw te raadplegen.

 

Wat doe jij? Ga je aan de slag met jouw gezondheid?

 

Waardering: 4,75 uit 5.

 

Bijzonder Van Harte Aanbevolen!

 

Zelf lezen?

 

Waarheid over gezondheid?

“De som van delen”

Petra Versteegh

ISBN: 978 90 903 3162 1 – 1e druk 2020

Uitgegeven door Petra Versteegh

 

Zelf lezen? Bestel jouw exemplaar via https://www.petraversteegh.nl/product-page/waarheid-over-gezondheid-petra-versteegh

 

© Cees van der Boom 

 

Trotse pa van Joanne, Sietske & Irene

 

Geregistreerd- (RAD) & Gecertificeerd Arbeidsdeskundige (CERT-AD) | Life-coach voor mensen met kanker | MCI Mastercoach | Re-integratiedeskundige | NOLOC erkend Loopbaanprofessional | NOBCO erkend Coach | Storyteller | Spreker | Recensent | Jobcoach | Reiki Master

 

Auteursrecht © Cees van der Boom

 

Overname van {delen van} deze publicatie is

 

uitsluitend mogelijk met uitdrukkelijke toestemming

 

Bewerking cover: Remko van Rijthoven ~ Vormzinnig

 

'Waarheid over gezondheid' ~ Petra Versteegh | Recensie: © Cees van der Boom | © Bewerking: Remko van Rijthoven ~ Vormzinnig