Waarom goede mensen ook verkeerde dingen doen
Debbie Ford
“Waarom Goede mensen ook Verkeerde Dingen doen”
Leven met je schaduwzijde
Hoe is het mogelijk dat we de grootste vijand van ons zelf kunnen worden? Waarom doen goede mensen ook verkeerde dingen? Ook al denk je misschien van niet, het overkomt ons allemaal en misschien wel vaker dan je denkt!
Onze eigen fouten vallen ineens heel erg mee en zijn ineens veel minder erg als we op reality tv zien dat een Bekende Nederlander van alles overkomt … Oefff, dat valt mee, blij dat mij dat niet gebeurt … toch?!?
De missie van de Cherokee
Debbie kiest ervoor om de missie van de Cherokee pas later {p. 31} te vertellen. Ik vind dat jammer, want voor mij is dit de meest heldere weergave van de kern van haar boek. Het plaatst jou als lezer direct op het spoor van de materie.
Ik neem je even mee in die missie: ‘Op een dag besluit het opperhoofd van de Cherokee van een groot dorp dat de tijd is aangebroken om zijn favoriete kleinzoon te onderrichten over het leven. Hij neemt hem mee het bos in, zet hem neer aan de voet van een oude boom en verklaart: ‘Jongen, er is een strijd gaande in het hoofd en in het hart van iedere mens die in leven is. Ook al ben ik een oud en wijs opperhoofd, de leider van ons volk: ook in mij woedt die strijd. Als je niet weet dat die strijd gaande is, zul je er gek van worden. Je zult nooit weten welke richting je op moet. Het gebeurt soms in je leven dat alles goed gaat en dan, zonder dat je begrijpt waarom, ben je opeens de weg kwijt, in de war en angstig, en raak je alles waarvoor je zo hard gewerkt hebt kwijt. Je zult vaak denken dat je het goed doet en er dan achter komen dat je een verkeerde keus hebt gemaakt. Als je de machten van goed en kwaad, het individuele leven en het groepsleven, het ware zelf en het onechte zelf niet begrijpt, zul je altijd een ontzettend roerig leven leiden.
Het is net alsof er twee grote wolven in mij huizen: de ene is wit en de andere zwart. De witte wolf is goed, vriendelijk en doet niemand kwaad. Hij leeft in harmonie met de wereld om hem heen en neemt geen aanstoot als er geen aanstoot bedoeld is. De goede wolf, die stevig op de grond staat en weet wie hij is en wat hij kan, vecht alleen als dat nodig is, wanneer hij zichzelf of zijn gezin moet beschermen, en zelfs dan doet hij het op de juiste manier. Hij zorgt voor alle andere wolven in zijn roedel en is trouw aan zijn eigen aard.
Maar er huist ook een zwarte wolf in mij, en die wolf is heel anders. Hij is luidruchtig, boos, ontevreden, jaloers en bang. Hij ontsteekt om het minste of geringste in woede. Hij zoekt doorlopend, en zonder reden, ruzie met alles en iedereen. Hij kan niet helder denken omdat zijn hebzucht, zijn woede en zijn haat zo groot zijn. Maar het is machteloze woede, jongen, want zijn woede leidt tot niets. Overal waar hij verschijnt, zoekt hij ruzie, en vindt die ook moeiteloos. Hij vertrouwt niemand, en daarom heeft hij geen echte vrienden’.
Het opperhoofd zwijgt een paar minuten, zodat zijn jonge kleinzoon het verhaal over de twee wolven kan laten bezinken. Dan buigt hij zich langzaam voorover, kijkt zijn kleinzoon diep in de ogen en bekent: ‘Soms valt het niet mee om te leven met die twee wolven in mijn borst, want ze vechten erom wie de baas mag zijn van mijn gedachten’.
Gefascineerd door het verhaal van de oude man over de grote innerlijke strijd trekt de jongen aan de lendendoek van zijn grootvader en vraagt bezorgd: ‘Wie van de wolven wint er, grootvader?’
Hoe ga jij daar mee om?
De les die Debbie je laat ervaren is deze: Hoe meer je je schaduwzijde verbergt, hoe sterker die zich manifesteert. Het is dat deel van je persoonlijkheid waar je al jouw eigenschappen en emoties verbergt die je liever niet aan anderen en vooral niet aan je zelf laat zien.
Die schaduwzijde ontstaat door wat je meemaakte en misschien nu wel meemaakt. Misschien besef(te) je niet dat je daardoor verandert (veranderde). Misschien ben je daardoor niet meer de persoon die je werkelijk bent.
“Wint” een van de wolven?
Is de vraag van de jongen terecht? Hoe zie jij dat?
Heeft hij gelijk en “wint” een van de wolven? Hoe is dat bij jou?
Het uiteindelijke levensdoel van de Cherokee is vrede. ‘Een man die van binnen vredig is, heeft alles.’
De kern van haar boek is dat mensen hun schaduwzijde moeten leren zien en moeten leren accepteren. Dus ook de slechtere eigenschappen. Wat daarvoor nodig is, lees je in haar boek.
Mijn conclusie
Ik denk dat ieder mens (misschien wel dagelijks) worstelt met de twee wolven. Op elk moment - en vooral als je het zelf niet verwacht - confronteert je witte en je zwarte wolf zich in je binnenste. Welke keuze maak je dan? Hoe ga je er mee om?
Is er - zoals de jongen zegt - een winnaar? En welke prijs betaal je daar dan voor? Of luister je naar beide wolven zodat ze in balans zijn?
Ik zou het boek aanzienlijk sterker vinden als zij met dit verhaal startte. Het zet je als lezer dan direct op het spoor van de materie.
Waardering: 3 uit 5.
Zelf lezen?
Waarom goede mensen ook verkeerde dingen doen
Leven met je schaduwzijde
Debbie Ford
ISBN : 978-90-630-5387-1
Uitgeverij Archipel (Arbeiderspers)
© Cees van der Boom
Trotse pa van Joanne, Sietske & Irene
Geregistreerd- (RAD) & Gecertificeerd Arbeidsdeskundige (CERT-AD) | Life-coach voor mensen met kanker | MCI Mastercoach | Re-integratiedeskundige | NOLOC erkend Loopbaanprofessional | NOBCO erkend Coach | Storyteller | Spreker | Recensent | Jobcoach | Reiki Master
Bewerking cover: Remko van Rijthoven ~ Vormzinnig