Sam en het niet-leuke geheim

Op de cover zie je Sam op de schommel, hangend aan een een tak van een boom met grote en diverse boomhutten en zijn grote, niet-leuke geheim
Sam en het niet-leuke geheim | Recensie: © Cees van der Boom | Bewerking: © Remko van Rijthoven ~ Vormzinnig

Pieter Melsen en Wouter Vaessen

 

Sam en het niet-leuke geheim

 

“Ik ben wat ik ben, maar als je over me vertelt ben ik niet meer wat ik ben …”

 

Pieter Melsen en Wouter Vaessen schrijven het kinderboek: “Sam en het niet-leuke geheim …”

 

Beiden zijn zij werkzaam als Rechercheur bij de Nationale Politie, Dienst Zedenrecherche.

 

Nu is de verleiding groot om toe te lichten wat zij doen en waar zij zoal mee te maken krijgen, maar laat ik het kort houden: Zij krijgen te maken met de meest verschrikkelijke zaken die helaas in de maatschappij vóórkomen en dat is héél veel en soms onwijs ingrijpend, heftig en triest …

 

Respect { en ook voor alle politiemensen 💙 💙 💙} !!!

 

Mijn conclusie

 

Sam en het niet-leuke geheim | Recensie: © Cees van der Boom

 

Misschien lees je vaker mijn recensies?!? Hartelijk dank daarvoor!!!

 

Het valt je dan misschien wel op dat deze recensie totaal anders is dan alle andere …

 

‘Vaste’ lezers weten dat ik bij mijn recensies eerst in ga op een – al dan niet verkorte weergave van de – inhoud van het boek en daarom is het misschien wel een verrassing dat ik er nu doelbewust voor kies om niet meer informatie prijs te geven over de inhoud van dit boek …

 

De reden daarvoor is dat ‘Sam en het niet-leuke geheim’ een kinderboek is met werkelijk prachtige illustraties { door dezelfde auteurs! } en relatief weinig tekst.

 

Doet dat af aan de waarde van het boek?!?

 

Mijn antwoord is overduidelijk een hele dikke “N E E .”

 

Wat mij opvalt is dat de auteurs op voortreffelijke (!) wijze inhoud geven aan ‘het niet-leuke geheim.’ Ik proef uit alles dat elk woord en elke zin zeer zorgvuldig vorm krijgt en dat dit resulteert in dit opmerkelijke boek.

 

Recensie: © Cees van der Boom | Illustratie: © Pieter Melsen en Wouter Vaessen

 

Vanuit hun vakgebied zou het begrijpelijk zijn dat ‘het niet-leuke geheim’ een directe relatie heeft met hun vakgebied. Dat is niet zo: ze laten dat volledig achterwege waardoor ‘het niet-leuke geheim’ juist op allerlei situaties toepasselijk is.

 

Hoewel zij oorspronkelijk besluiten om een boek te schrijven voor kinderen die mogelijk slachtoffer zijn van misbruik en / of verkrachting omdat kinderen maar al te vaak uit schaamte of angst niet durven te praten over wat er gebeurd is en zij blijven rondlopen met een geheim, bieden zij – naar mijn mening – een opening om voor alle soorten van geheimen – ongeacht de aard daarvan – in gesprek te gaan. Daardoor kunnen kinderen geheimen bespreekbaar maken.

 

Wat ik ook toejuich is dat zij met hun boek ‘de boer op gaan’ en bijvoorbeeld kinderen in klassen voorlezen, waarna kinderen alle ruimte voelen om écht in gesprek te gaan …

 

Het boek voorziet duidelijk in een behoefte; de 1e druk verscheen in april 2023 en ik heb nu de 3e druk in handen van mei 2023!!! Ik ben ervan overtuigd dat er nog vele drukken volgen!

 

Wat ik alleen hoop is dat je als ouder – verzorger - … dit boek nooit écht nodig hebt en dat jouw kind een onbezorgde jeugd heeft …

 

Toch pleit ik er voor dat elke ouder … de inhoud van dit boek bespreekt met kinderen.

 

Recensie: © Cees van der Boom | Illustratie: © Pieter Melsen en Wouter Vaessen

 

Overigens: ‘Bezint eer ge begint’ voor alle (toekomstige) daders. Ik herinner me – als ’t goed is – een uitspraak van toenmalig Commissaris W.M. van Andel, Dienst Zedenrecherche, van toen nog de Gemeentepolitie Den Haag, tijdens een lezing die ik bijwoonde: “Voorkómen is beter dan vóórkomen …”

 

En zó is ‘t …

 

Waardering: 5 uit 5.

 

Van Harte Aanbevolen!

 

Zelf lezen?

 

Sam en het niet-leuke geheim

‘Ik ben wat ik ben, maar als je over me {het geheim} vertelt ben ik niet meer wat ik ben’

Pieter Melsen en Wouter Vaessen

ISBN: 978 90 832 7205 4 – 3e druk 2023

Uitgegeven door Vesperkids

 

 

© Cees van der Boom 

 

In de allereerste plaats ben ik dé Trotse Pa van Joanne, Sietske & Irene

 

Arbeidsdeskundige | Politiefotograaf | Recensent | Spreker over Psychologie, Ethiek en meer | Storyteller

 

Eerder werkzaam als: | Psychiatrisch Verpleegkundige | Fotograaf Gemeentepolitie Den Haag & Rijkspolitie District Den Haag | Manager HRM | Directeur HRM | Life-Coach voor mensen met kanker | Re-integratiedeskundige | NOBCO erkend Coach | MCI Mastercoach | NOLOC erkend Loopbaanprofessional & Outplacementbegeleider | Bedrijfsmaatschappelijk werker | Jobcoach | 

 

Bewerking cover: Remko van Rijthoven ~ Vormzinnig

 

 

Auteursrecht © Cees van der Boom

Overname van {delen van} deze publicatie is

uitsluitend mogelijk met uitdrukkelijke toestemming

 

 

Sam en het niet-leuke geheim | Recensie: © Cees van der Boom