Seizoenspresentatie 2023 ~ 2024 ~ De Nieuwe Kolk in Assen

Seizoenspresentatie 2023 - 2024 Theater De Nieuwe Kolk | Recensie en foto: © Cees van der Boom
Seizoenspresentatie 2023 - 2024 Theater De Nieuwe Kolk | Recensie en foto: © Cees van der Boom

Seizoenspresentatie  2023 - 2024 Theater De Nieuwe Kolk; 'Van Sevilla tot Timboektoe'

Seizoenspresentatie 2023 - 2024 Theater De Nieuwe Kolk | Recensie en foto: © Cees van der Boom

 

Seizoenspresentatie 2023 - 2024 Theater De Nieuwe Kolk | Recensie en foto: © Cees van der Boom

 

Seizoenspresentatie 2023 - 2024 Theater De Nieuwe Kolk | Recensie en foto: © Cees van der Boom

 

Op maandag 22 mei 2023 is de seizoenspresentatie van Theater De Nieuwe Kolk in Assen voor het seizoen 2023 ~ 2024: 'Van Sevilla tot Timboektoe.'

 

Zo kondigen Hanneke Bruggeman, Directeur-bestuurder bij DNK en Dennis van Aarssen, Crooner, Songwriter en Entertainer de nieuwe seizoenspresentatie van Theater De Nieuwe Kolk aan in een - wat mij betreft véél te korte show.

 

Natuurlijk kunnen zij slechts een { beperkt } deel van de volledige programmering ten tonele brengen en daar heb ik ook begrip voor, maar wat mij betreft mag dat best langer duren. Misschien een lichte 'hint' voor de volgende seizoenspresentatie ;-).

Hanneke Bruggeman en Dennis van Aarssen | Recensie en foto: © Cees van der Boom

Na deze introductie verschijnen Jim de Groot, zoon van Boudewijn de Groot en Josee Koning - zij omschrijft zichzelf als de 3e vrouw van Lennaert Nijgh - op het toneel. Zij brengen een ode aan de tekstschrijver Lennaert die 'literatuur in de pop bracht.' De voorstelling op 4 april 2024 heet 'Feest van herkenning.'

 

Jim de Groot en Josee Koning | Recensie en foto: © Cees van der Boom

 

Wat mij opvalt is dat Jim een geweldig stembereik en -volume heeft en ook dat zijn stem heel erg lijkt op die van zijn vader, Boudewijn de Groot. Met af-en-toe wat bijna cynische grappen over zijn vader zingt hij samen met Josee diverse liederen uit de vele teksten die Lennaert { sommige zijn goed, sommige moeten nog bewerkt worden en sommige teksten kunnen de prullenbak in } schreef.

 

Enkele bezoekers die ik na afloop spreek beamen dat: 'Als je je ogen dichtdoet, dan lijkt het of Boudewijn op het toneel staat.'

 

Josee lijkt complementair aan hem, maar vanavond lijkt haar stembereik af-en-toe niet toereikend en soms te zacht en zeker niet uit het volume wat ik van Jim beluister. Ik kan me zeker voorstellen dat de voorstelling een feestje wordt maar vanavond vind ik dat jammer.

 

Daarna neemt cabaretière Lisa Ostermann het stokje over. Zij won zowel de Jury- als de Publieksprijs op het Leids Cabaret Festival in 2020. Zij geeft aan dat zij nu de teksten schrijft voor de voorstelling op 22 februari 2024 en dat ze daarom 'wat zenuwachtig' is.

 

Lisa Ostermann | Recensie en foto: © Cees van der Boom

 

Lisa komt met diverse aanstekelijke en komische verhalen { 'Steek maar over, lief oud vrouwtje' en even later 'dan bedank je me toch niet, stomme k*t'} en houdt het publiek soms in spanning door net niet de clou weg te geven.

 

Ze zegt op het toneel dat ze wat nerveus is en voor mij is dat ook zichtbaar; het lijkt soms alsof ze adem te kort komt en dat dan weer op de een of ander manier probeert te compenseren.

 

Toch lijkt mij een bezoekje aan haar voorstelling zéker de moeite waard ... Immers: een artiest die zowel de jury- als de publieksprijs wint ...?!? Dat gaat zéker fantastisch worden ...

 

Haar voorstelling staat in de planning op 22 februari 2024 met als titel 'Makkelijk in de omgang.'

 

Daarna verschijnt Teun Toebes op het toneel. Hij is bekend om het feit dat hij in een gesloten afdeling van een verpleeghuis woont met dementerende medebewoners.

 

Teun Toebes | Recensie en foto: © Cees van der Boom

 

Teun laat zich interviewen door Dennis en omschrijft zichzelf als een Humanitarian activist. Hij vraagt vooral om 'het zien van de mens,' zoals hij dat ook omschrijft in 'VerpleegThuis.'

 

Vervolgens verschijnen Hanneke Bruggeman en de medewerkers van De Nieuwe Kolk in een gedurfde versie van 'Dancing Queen' van Abba.

 

'Dancing Queen' maar dan anders | Recensie en foto: © Cees van der Boom

 

Een gedurfde versie van 'Dancing Queen,' want zij gebruiken niet de originele tekst van Abba maar nemen je als bezoeker mee in de wereld van De Nieuwe Kolk. In deze 'spot on' versie laten zij zien wat De Nieuwe Kolk je biedt en nemen zij je mee in de programmering en laten ze je allerlei artiesten zien.

 

Geweldig en hilarisch, maar ook gedurfd is Hanneke in haar Abba-outfit { op de foto helemaal links }.

 

Jimmy Duchateau en Janneke Meessen vertolken songs van de lang geleden overleden John Denver.

Jimmy Duchateau | Recensie en foto: © Cees van der Boom

 

Jimmy Duchateau | Recensie en foto: © Cees van der Boom

 

Jimmy komt ogenschijnlijk wat aarzelend het toneel op maar even later laat hij zien dat hij een uitstekende vertolker is van de liederen van John Denver. Hij zingt eerst alleen maar even later staat Janneke hem bij. Zij is volledig complementair en Jimmy zegt na afloop dat er veel meer muziek is tijdens zijn voorstelling.

 

Je moet wel van de muziek van John Denver houden, is één van de reacties die ik peil na afloop. Deze bezoeker gaat niet naar die voorstelling en dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Op zich een uitstekende performance en wat mij betreft is het bezoeken van een voorstelling zeker aan te raden.

 

Als laatste geeft Dennis van Aarssen slechts één nummer prijs en dat is een Kerstlied. Een 'hint' naar zijn voorstelling op 9 december 2023 met als titel: 'Christmas When You're Here.

 

Kortom: een veelbelovende maar veel te kort durende avond die je zeker uitnodigt om voorstellingen bij De Nieuwe Kolk te boeken en dan veel uitgebreider te luisteren en te beleven wat de artiesten je te bieden hebben ...

 

Van Harte Aanbevolen!

 

© Cees van der Boom 

 

Trotse pa van Joanne, Sietske & Irene

 

Gecertificeerd Register Arbeidsdeskundige {RAD} {CERT-AD} | Storyteller | Spreker | Recensent | en meer …

 

Eerder werkzaam als: | Psychiatrisch Verpleegkundige | Fotograaf Gemeentepolitie Den Haag & Rijkspolitie District Den Haag | Manager en Directeur HRM | Life-Coach voor mensen met kanker | Re-integratiedeskundige | NOBCO erkend Coach en MCI Mastercoach | NOLOC erkend Loopbaanprofessional & Outplacementbegeleider | Bedrijfsmaatschappelijk werker | Jobcoach |

 

Auteursrecht © Cees van der Boom

Overname van {delen van} deze publicatie is

uitsluitend mogelijk met uitdrukkelijke toestemming

 

 

P.S.: Bijzondere waardering ook voor de mensen van de techniek en voor de mensen achter de schermen van De Nieuwe Kolk.